Бил Гейтс е един от най-богатите хора на планетата. Фондацията Bill & Melinda Gates Foundation, която той управлява заедно с бившата си жена, разполага с 49,8 млрд. долара. Парите се инвестират в множество научни разработки, инженерни проекти и каузи. Бил Гейтс прекарва основната част от деня си в четене и придобиването на нови знания, позволяващи му да насочва паричните потоци на фондацията по най-оптималния начин.

Така Гейтс стартира свое странично начинание, в което ежегодно препоръчва книги, споделяйки кои заглавия са му направили голямо впечатление.

Новият Топ 5 на Бил Гейтс включва три художествени произведения и две книги на научна тематика. Основната тема на последните две са генното инженерство и разработката на изкуствен интелект от ново поколение.

Ето кои са петте любими книги на Бил Гейтс за 2021 г.:

  • Проектът "Аве Мария"

Този научно-фантастичен роман е дело на Анди Уеър, станал световно известен с "Марсианецът". Главният герой в книгата отново е изправен сам пред екстремна ситуация. Райланд Грейс е учител по природни науки, който се събужда в различна звездна система, без да си спомня как е попаднал там. "Това е забавно четиво, прочетох го за един уикенд", пише Гейтс.

  • Хамнет

Книгата на Маги О'Фарел е художествена възстановка на историята около създаването на едно от най-великите произведения в световната литература. В романът синът на Шекспир умира на 11-годишна възраст. Трагедията вдъхновява написването Хамлет. "Книгата докосна душата ми", споделя Гейтс.

  • Клара и слънцето

Авторът Казуо Ишигуро е носител на Нобелова награда за литература и на престижното отличие "Букър". В своя нов роман Ишигуро разказва историята на свръх интелигентен робот, с когото се държат като с вещ. Книгата поставя важни въпроси за любовта и "доверието към човеците".

"Тази книга ме накара да се замисля как може да изглежда животът със свръхинтелигентни роботи - и дали ще ги третираме като машини или като нещо повече", споделя Гейтс.

  • Разбивачът на кодове

Уолтър Айзъксън е авторът на биографията на Стив Джобс, която вероятно сте виждали в родните книжарници. Негово дело е и книгата посветена на Леонардо да Винчи. Пълно заглавие на книгата е "Разбивачът на кодове: Дженифър Даудна, генетичното редактиране и бъдещето на човешката раса". В нея авторът разказва за създателите на генетичния редактор CRISPR и потенциалът на технологията е да направи хората по-умни, по-добри и по-здрави.

"Фондацията ни финансира редица проекти, които използват технологията CRISPR, но книгата ми даде нови познания по темата", споделя Гейтс.

  • Хиляда мозъка: Нова теория за интелигентността

Авторът Джеф Хокинс изследва връзките между невронауката и машинното обучение. Основната тема на книгата е създаването на изкуствен интелект от ново поколение.

"Малко теми са завладявали въображението на писателите на научна фантастика, както изкуствения интелект", пише Гейтс. "Ако се интересувате да научите повече за това какво може да е необходимо, за да създадете истински AI, тази книга предлага завладяваща теория.