Астрономи са открили най-яркия извънгалактичен пулсар в Големия Магеланов облак - сателитна галактика на Млечния път, пише сп. "Астрофизикъл джърнъл".

Преди се смяташе, че обектът, наречен PSR J0523-7125, е далечна галактика. Най-новите анализи на данни обаче показват, че става въпрос за бързо въртяща се неутронна звезда.

Пулсарите са въртящи се неутронни звезди със силни магнитни полета, които се раждат по време на експлозии на масивни звезди. Търсенето на подобни астрофизични обекти е необходимо както за разбирането на техните природа, свойства и механизми на генериране на радиация, така и за проверка на някои от явленията, предсказани от Общата теория на относителността.

За откриването на новия пулсар съобщава екип от астрономи, ръководен от Юанмин Уанг от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO). Обектът PSR J0523-7125 се намира на 163 000 светлинни години от Слънцето в Големия Магеланов облак - сателитна галактика на Млечния път.

Първоначално е открит от радиотелескопа ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) в рамките на изследването на небето VAST-P1. Тогава обаче учените не разглеждат възможността да става въпрос за пулсар и допускат, че това може да е далечна галактика. Впоследствие те анализират данни от няколко телескопа, сред които "Паркс", "Гая", "Ферми" и "Суифт", за да определят естеството на обекта.

Анализите на данните показват, че става въпрос за един от най-ярките пулсари и най-яркият обект от този тип в Магелановите облаци.