Дванадесет бутилки вино и 320 лозови пръчки пристигнаха в понеделник вечерта в Бордо в югозападната част на Франция, след като прекараха съответно четиринадесет и десет месеца на Международната космическа станция (МКС) за научен експеримент, предаде Франс прес.

След завръщането си на 13 януари с кораба "Дракон" на частната компания SpaceX, резниците от лози от сортовете грозде мерло и каберне совиньон и бутилките се отправиха към Бордо, където ще бъдат сравнени с партиди, останали на Земята при същите условия на съхранение.

"Мисията WISE е първата всеобхватна частна изследователска програма, насочена към овладяване на космическата среда, с цел да отговори на предизвикателствата на утрешното земеделие на една по-топла Земя с по-малко питейна вода", заяви пред Франс прес Никола Гом, съосновател заедно с Еманюел Ешепар на компанията "Спейс Карго Ънлимитид", която стои зад проекта.

На Международната космическа станция бутилките вино са съхранявани при същите условия като на Земята, с изключение на гравитацията.

"Когато земната среда се пресъздаде в космоса, както на МКС, единственият параметър, който се променя спрямо Земята, е почти нулевата гравитация. Това подлага живота на орбиталната станция на огромен стрес", обяснява Никола Гом.

"Нашият подход е, че различните растителни елементи, които излагаме на космически стрес, ще развият по-голяма устойчивост на други стресови фактори, като например тези, свързани с климатичните промени. Планираме да развием и в други селскостопански области наученото в лозаро-винарската промишленост", допълва Гом.

Цената на операцията, извършена в партньорство с Института по лозарство и винарство в Бордо, университета на Ерланген, Германия, и френския Национален център за космически изследвания, не се съобщава.

Частна дегустация на виното, чието име все още не е разкрито, е предвидена за края на февруари в Бордо.

Бутилка вино вече е пътувала в космоса през 1985 г., без да е част от експеримент в името на науката, припомня агенцията.

Малката бутилка вино "Линч-Баж" от 1975 г. е донесена от собственика си Жан-Мишел Казе на бившия астронавт Патрик Бодри, който се качва на совалката "Дискавъри" в Хюстън. Бутилката така никога не е отваряна и все още стои на рафт в трапезарията на семейство Казе.