Сондата "Джуно" проучва атмосферата на най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, от 2016 година. Тя прави множество проучвания, които освен всичко друго разкриват много от тайните на газовия гигант.

Последните снимки на "Джуно" разкриват как еволюират бурите на Юпитер. Един и същи циклон е заснет през 2020 г. и през 2021 г.

Вижте снимки на бурите на Юпитер >> >> >>

Все още не се знае много за бурите на Юпитер. Смята се, че цветовете им се дължат на ултравиолетово облъчване на амониев хидросулфид и ацетилен в атмосферата на гиганта, след което вероятно се образуват сложни органични съединения, наричани топлини.

Облачните пояси на Юпитер на различни височини се придвижват в различни посоки в зависимост от преобладаващите ветрове. Взаимодействията между тези циркулационни пояси пораждат бури и различни видове турбулентност, като скоростта на ветровете достига до 600 км/ч.

Сондата "Джуно" вече има важни открития. Апаратът установи, че бурните ветрове, които оформят облачните пояси на повърхността на планетата Юпитер, проникват на 3000 километра под повърхността

Благодарение на сателита стана ясно, че полюсите на газовия гигант имат по тъмен и синкав цвят, както и че светкавични бури има дори и там.

"Джуно" се движи по елиптична орбита, като се приближава на средно между 25 000 и 8 000 километра от повърхността на газовия гигант веднъж на два месеца.

Развитието на една буря за по-малко от година

Снимка: NASA