Европейската сонда "Солар орбитър" ("СолО") днес се доближава за първи път до Слънцето - на разстояние 77 милиона километра, съобщи Би Би Си.

При преминаването сондата ще е между орбитите на Венера и Меркурий. През следващите години космическият апарат ще се доближи още повече до звездата ни - на 43 милиона километра.

Само пет други мисии са достигали по-близо до Слънцето към днешна дата - "Маринър 10", "Хелиос 1" и "Хелиос 2", "Месинджър" и "Паркър".

Орбитата на Земята е средно на 149 милиона км от Слънцето.

Основната цел на мисията "Солар орбитър" е да разкрие движещата сила зад динамиката на звездата ни - как тя създава и контролира хелиосферата - "балон" от материя, обграждащ цялата Слънчева система. Той функционира като "магнитен пашкул"и ни предпазва от космически лъчи, идващи отвъд Слънчевата система.

Космическият апарат може да наблюдава Слънцето директно. Данните, събрани от него, ще допълнят тези от сондата "Паркър" на НАСА. Американският апарат се доближи на по-малко разстояние от Слънцето (между 7 и 8 милиона километра), но без технология за пряко наблюдение, предвид интензивната топлина.

Оборудваната с десет инструмента сонда "Солар орбитър" може да улавя изображения от "безпрецедентно разстояние", както и да заснеме за първи път в историята слънчевите полюси. Учените все още нямат представа как изглеждат слънчевите полярни региони. Четири от инструментите й ще изследват "на място" средата около Слънцето.

Космическият апарат "Собар орбитър" беше изстрелян през февруари. Рутинните операции с всички уреди още не са започнали, но магнитометърът е включен. Той измерва магнитните полета на слънчевия вятър и улавя смущенията от големите експлозии на звездата ни - изхвърляне на коронарна маса.

Научната мисия на "Солар орбитър" ще продължи между пет и девет години. Стойността на проекта е 1,5 милиарда евро.