Британски физици установиха, че гребените на крайбрежните вълни се осветяват в синьо нощем заради това, че движението на водата постоянно свива и разтяга клетките на динофитовите водорасли, които обитават крайбрежните води, съобщи ТАСС.

За откритието съобщи пресслужбата на университета в Кембридж, Великобритания, като се позова на публикация в сп."Физикал ривю летърс".

"Въпреки десетилетните изследвания на биохимици и други специалисти, физическият механизъм на зараждането на това осветяване оставаше загадка за нас. Установихме, че потоците вода карат водораслите да излъчват светлина и показваме как самите микроорганизми елегантно управляват процеса и това дали ще се осветят или не", казва проф. Реймънд Голдстийн от университета.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По бреговете на Тихия океан и на други големи водни басейни на Земята често може да се види синьо сияние по гребена на вълните нощем през пролетните и летните месеци. Явлението се наблюдава от няколко дни до седмица.

Този феномен е открит още в началото на миналия век и негов източник, както смятат океанолозите, са микроскопичните динофитови водорасли, които активно се размножават в крайбрежните води в топлите месеци на годината.

Голдстийн и екипът му са открили източника на това сияние и са разкрили механизма на пораждането му с помощта на високоскоростни камери и системи за наблюдение на жизнената дейност на отделни клетки от тези еукариоти.