Води ли до пренаселеност на планетата спасяването на живота на децата? На този въпрос отговарят Бил и Мелинда Гейтс, които чрез своята семейна фондация развиват активна филантропска дейност, вкл. за намаляване на детската смъртност в развиващите се държави.

Оказва се, че когато повече от децата живеят след 5-годишна възраст и когато майките могат да решат дали и кога да имат деца, броят на населението не се покачва, а напротив – намалява, посочва Мелинда Гейтс. Данните, представени от семейство Гейтс, показват, че въпреки опасенията от презаселване на планетата, населението може никога да не достигне 12 млрд. души, предава technews.bg.

Родителите имат по-малко деца, когато са уверени, че тези деца ще оцелеят до зряла възраст. Големите семейства по някакъв начин са застраховка срещу трагичната вероятност да загубят син или дъщеря”, казва Мелинда.

Виждаме този модел през цялата история, аргументира се тя. Навсякъде по света, когато смъртността сред децата расте, раждаемостта също се увеличава. Това се случи във Франция в края на 1700-те, в Германия в края на 1800-те, в Аржентина през 1910 г., в Бразилия през 60-те години и в Бангладеш през 80-те години на миналия век.

Бил Гейтс, от своя страна, говори за още една полза от модела, който описва Мелинда. „Първите деца оцеляват, после семействата решават да имат по-малко деца – а това може да доведе до избухване на икономически растеж, което икономистите наричат ​​„демографски дивидент”. Ето как работи той, според Гейтс:

Когато семействата отглеждат повече деца, се получава едно сравнително голямо поколение. След това, когато семействата решат да имат по-малко деца, следващото поколение е много по-малко. В крайна сметка една страна завършва със сравнително повече работоспособни хора – и относително по-малко зависими лица (много стари или много млади хора).

Това е рецепта за бързо икономическо развитие, особено ако страните се възползват от нея чрез инвестиции в здравеопазването и образованието”, казва Бил Гейтс.

За щастие, броят на смъртните случаи при децата вероятно ще продължи да намалява, смята той. Процентът на иновациите в здравето на децата е извънредно висок и светът започва да постига напредък по някои от най-упоритите предизвикателства в тази област.