Марсоходът "Пърсивиърънс" успешно кацна на повърхността на Червената планета. Космическата агенция на САЩ изпрати най-големия си и сложен роувър, а мисията ще отговори на въпроса - имало ли е и има ли живот на Марс.

Вижте фазите на кацането >> >> >>

Сондата навлезе в марсианската атмосфера около 22:00 българско време. Свръхзвуковия парашут се разтвори спрямо планираното от НАСА време. Скоро след това топлинният щит бе изхвърлен, а въздушният кран сканира повърхността. Той успешно намери подходящо място за кацане и активира своите ракетни двигатели.

За втори път в историята въздушен кран извършва спускане на роувър на Марс. И двата пъти това е ставало успешно, като от НАСА са изключително горди с постижението си.

Кацането с въздушен кран е осъществено за пръв път от "Кюриосити". Роувърът има много сходен вид с "Пърсивиърънс", защото споделят една и съща платформа. Двата марсохода са с почти еднакви размери, сходни с тези на високопроходим автомобил. "Кюриосити" тежи 899 килограма, а по-модерният "Пърсивиърънс" - 1 026 килограма. Голямата разлика е в научното оборудване, споделят учените.

Първите кадри от "Пърсивиърънс"

Снимка: НАСА

Само броени минути след кацането на "Пърсивиърънс" НАСА излъчи и първите изображения, направени от марсохода. Те са с ниска резолюция и не са дело на основната камера на роувъра. Цветни снимки с високо качество можем да очакваме още в следващите няколко часа.

Сред по интересните научни инструменти е технологичният демонстратор MOXIE, който ще произведе кисород от марсианската атмосфера. В случай на успех бъдещата колонизация ще е много по-лесна. Радарът RIMFAX ще проникне в дълбоките слоеве на планетата, разкривайки какъв точно е строежа на пресъхналото езеро в кратера. Инструментите PIXL, SHERLOC и WATSON ще изследват взетите проби. Именно от тях може да дойде първото, макар и оспоримо доказателство, за живот на Марс.

Роувърът е снабден и със система от върхови камери, способни да правят впечатляващи 3D панорами на марсианския пейзаж.

Учените споделят, че пандемията от Ковид-19 е нарушила работата им, като се е наложило те да променят своите графици, за да могат да осъществят всички стъпки по успешното изстрелване и контролиране на полета на сондата.

НАСА припомня, че "Пърсивиърънс" излетя към Марс от Флорида на 30 юли 2020 година.

Спускането на "Пърсивиърънс" бе описано от НАСА като "седем минути терор", през които контролът на полета само ще наблюдава безпомощно случващото се. Системата е напълно автоматизирана и не се управлява от екипа на Земята.

Предварително програмираният апарат навлезе в атмосферата на планетата със скорост 19 500 километра в час, след което намали скоростта си с парашут. Платформа тип "въздушен кран" спусна роувъра чрез сложна система от ракетни двигатели, въжета и сензори, позволяваща и да остане във въздуха на точно определена височина, докато спуска марсоходът.

"Пърсивиърънс" е едва деветият космически апарат, който е извършвал успешно кацане на повърхността на Марс. Досега само САЩ са успявали в това начинание - никоя друга страна няма сонди на Марс.

Преди 3 милиарда години кратерът Джезеро е бил езеро

Снимка: NASA

Мястото на кацането на "Пърсивиърънс" е делтата на пресъхнала река, вливаща се в кратер, който преди повече от 3 милиарда години е бил езеро от течна вода. Много е вероятно именно там да има следи от живот, който според оптимистите може да се е запазил под повърхността.

"Пърсивиърънс" е оборудван със система, която може да взема проби от дълбочина 2 метра. Освен това марсоходът разполага и с първия по рода си дрон, който ще полети в атмосферата на друга планета.

Част от събраните от роувъра проби след това ще бъдат върнати на Земята, като за това е предвидена друга мисия след около 10 години.

"Пърсивиърънс" е най-съвършеният роботизиран геолог, създаван някога, но установяването на наличието на съествувал в миналото живот изисква сериозни доказателства", каза Лори Глайз, директор на Планетарната научна дивизия на НАСА.

Контролната зала на НАСА наблюдава първите кадри, заснети от "Пърсивиърънс"

Снимка: NASA/Bill Ingalls

"Въпреки че ще научим много с инструменти, които имаме на борда на роувъра, може би пробите ще трябва да преминат и през лаборатории ни тук на Земята. Само така ще сме сигурни, че сме намерили доказателства, че Марс някога е бил жив свят", допълва Глайз.

Марсоходът ще събере проби. Следващите мисии на НАСА, в сътрудничество с ЕКА, ще изпратят космически кораби до Марс, за да съберат тези проби от повърхността на Червената планета и да ги върнат на Земята за задълбочен анализ.

Благодарение на "Пърсивиърънс" човечеството ще знае има ли шанс на Марс да има живот и ще разполага с много по-точна представа за това как е изглеждало миналото на планетата и кога се е променил нейния климат, както и кога Марс е загубил водата си.