Изследователите от Силициевата долина са решили да се справят завинаги с една доста неприятна напаст - комарите. Съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, и техният холдинг Alphabet, под чиято шапка оперира търсачката, смятат да изкоренят болестите, пренасяни от комари, предава "Блумбърг".

За целта корпорацията провежда тестове в Калифорния, разпръсвайки специални комари.

"Тези комари са мъжки и са отгледани във високотехнологична научна инсталация, намираща се на 200 мили от Сан Франциско. Те са заразени с бактерията Wolbachia. Когато ги пуснем на свобода и когато те се чифтосат с женските комари - поколението им няма да се роди", разказва старшият учен Джейкъб Кроуфорд, който работи в програмата за справяне с комарите.

Alphabet са си поставили за цел да могат евтино и сигурно да премахват цели популации комари и заразяването с бактерията Wolbachia изглежда достатъчно добър избор.

Специалистите от Силициевата долина са създали специален алгоритъм, изчисляващ колко точно броя заразени комари трябва да бъдат пуснати на открито на определени местоположения. Транспортът на комарите става с ван, в който има общо 80 000 мъжки комара. Алгоритамът отваря отвор, пускащ на свобода необходимата бройка.

Една от тестовите площадки на компанията е калифорнийският град Фресно.

За последните 6 месеца Alphabet са пуснали 16 милиона комари, а предварителните резултати показват, че в следствие на това популацията на неприятните насекоми е намаляла с 95%.

Всъщност тестовете са започнали през 2017 година, когато комарите са намалели с 2/3. Експеримент, проведен през юни 2018 г. в градчето Инисфайл, Австралия, е постигнал понижение с 80%.

Собствениците на Google отбелязват значителен напредък в своята технология и алгоритъм.

Комарите често пренасят изключително опасни болести, като малария или зика вируса. Справянето с тях би спасило стотици хиляди хора от смърт, а Alphabet не са единственият технологичен гигант, инвестиращ в борбата с кръвосмучещите насекоми.

Бил Гейтс е отделил 1 милиард долара за борба с малария, а основна част от парите са отишли за разработването на генно модифицирани комари, които да превръщат в стерилни всички насекоми от своя вид, с които се срещнат и опитат да създадат поколение.