Огромна зала, 1000 души, вперили очи в лекторите. Говорят за компютърни науки и изкуствен интелект, идват от най-големите световни компании и университети...

Надали допреди няколко месеца някой би повярвал, че е възможно да се случи в София. А по всичко личи, че това е само началото на една революция. На начинание, което носи огромен потенциал за развитие на цялата страна, дори на региона. Появило се в резултат на упорития труд на един забележителен човек - проф. Мартин Вечев.

Днес ви срещаме с професора, тръгнал по пътя на революцията, който се включва в четвъртото издание на специалния проект на Dir.bg "He`s The Man!". За поредна година Dir.bg покани шестима забележителни мъже, по чиито стъпки всички бихме тръгнали, защото знаем, че ще ни отведат далеч. Техните успехи имат своите неписани правила; умовете им работят на малко по-специална честота, а уроците, научени по пътя, са достатъчно ценни, за да ги помолим да ги предадат на нас. 

Така стъпките на проф. Вечев в дигиталния свят ни отвеждат към Института за компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT - най-добрата новина за българския айти свят, а и за целия образователен сектор от десетилетия. Като че ли от нищото в София, в началото на 2022-а, се появи модерен център, уникален за целия регион. Той доведе у нас топ преподаватели от най-големите световни центрове, скоро ще подготвя бакалаври, магистри и докторанти.

Нещо повече - всичко това се случва в направо нереално сътрудничество с държавата, а и с бизнеса. Така създаваните в него иновации бързо ще се претворяват в практиката, а софтуерната индустрия ще има толкова нужния приток на качествено образовани кадри. При това с акцент върху изкуствения интелект.

Естествен интелект

Това чудо има едно лице. INSAIT се ражда благодарение на упоритите усилия на проф. Мартин Вечев. Проф. Вечев е рядко съчетание на успешен изследовател, минал през най-големите световни центрове, създател на успешни стартъпи и преподавател, запалил искрата на интереса към компютърните науки на студенти от цял свят.

Снимка: Личен архив

Идеята му идва през 2003 г., докато кандидатства за докторантура в Кеймбридж и на поредната бланка трябва да попълни отговор за това какво мечтае да постигне през следващите 20 години. Спонтанно пише, че иска да създаде в България изследователски център за компютърни науки на световно ниво.

И ето че дори преди да са изминали двете десетилетия, INSAIT вече е факт и създава история.

Добрите новини, свързани с института, през последните месеци летят една след друга. Водещи фирми от айти сектора се включиха със сериозно финансиране, преди дни мина първата годишна конференция на INSAIT. Голямата зала на Sofia Tech Park - "Джон Атанасов", се оказа тясна за желаещите, билетите свършиха дни преди събитието. И нищо чудно, хората от сектора усещат, че се задава нещо толкова значимо с българска марка, колкото в компютърния свят не е имало от времето на същия Джон Атанасов.

А ето и най-актуалната новина, която и според самия проф. Вечев бележи важен прелом - бяха одобрени първите 10 докторанта, които ще се подготвят в центъра. Става дума за българи, американци, руснаци, които излизат от най-реномираните университети и са отказали впечатляващи предложения за развитие другаде по света.

Снимка: "Булфото"

Per aspera ad INSAIT

Проф. Вечев знае как да преследва мечтите си. Но когато някой му каже, че със създаването на INSAIT вече ги е изпълнил... се усмихва иронично. Защото знае, че е поставена основата, но всичко важно предстои. Че оттук нататък, ако държавата не припознае института като огромния шанс, какъвто е той, усилията ще бъдат напразни.

Но какво представлява институтът и защо са всички тези суперлативи? Както казва проф. Вечев, днес всички топ университети и лаборатории по света работят по много подобен начин, независимо дали са в САЩ, Китай, Швейцария или Израел. А INSAIT се оказва първата институция в Източна Европа, която има амбицията да прави същото. Да развива фундаментална наука в областта на компютърните изследвания и изкуствения интелект, като го прави в партньорство с бизнеса и държавата на най-високи обороти.

В резултат не само се появяват кадри на високо ниво измежду докторантите, магистрите и бакалаврите в университета. Но и се създава средата, в която се създават истински иновации. Благодатна почва далеч не само за сериозна наука в най-горещата през последните десетилетия област, но и за обещаващи стартъпи, за иновации, за предприемачество. Не на последно място, това е и начинът не само да върнем у нас някои от най-талантливите българи, но да привличаме и чужденци, които също са сред най-перспективните и даровитите в тази област.

Както казва проф. Вечев, този тип институти работят изключително бързо, те не са толкова близо до университетите, както ги познаваме у нас, повече приличат на стартъпи, но в много по-голям размер.

Снимка: Личен архив

Учени мечтатели

България е твърде малка страна за подобна революция? Нищо подобно според професора. Израел или Швейцария не ни превъзхождат като население и територия, а са сред лидерите в света на технологиите.

"В България няма ясна стратегия за развитие, университетите като цяло са доста по-слаби и настъпва хаос. Една от мисиите на INSAIT е да внесе ред в този хаос, статутът на учения, на изследователя вече да е друг. Да станат престижни професии, както е на запад. Тогава ще има и много повече желание децата да се занимават с това", казва професорът.

Щом нещата са толкова ясни... как пък някой не се е сетил да го направи досега, би попитал скептикът. "Тези центрове функционират по много сложен начин и в Източна Европа като цяло ги няма знанията как да се структурират. В България имаме хъбове, клъстери, какви ли не звена, но те нямат нищо общо с истинските изследвания и иновации на световно ниво. Начинът, по който работят тези институции, е сложен и ако нещо се размести в него, системата не работи", казва професорът.

"Другата причина е, че са нужни гигантски усилия, вече 4 години много активно се занимавам с този проект и ми е като втора постоянна работа. И, да, тя не става със съветници отвън, трябват активни усилия на място. Третото е точният момент, когато и държавата, и обществото го искат. Според мен в България и Източна Европа ситуацията е такава, че вече идват големи фирми и хората все повече имат желание нещо подобно да се случи. Искаме да се придвижваме все по-близо до Израел, Сингапур, Швейцария, а друг начин, освен институции като INSAIT, не е измислен".

Снимка: "Булфото"

I ти

INSAIT идва, за да промени цялата екосистема, фрагментирания ни сектор на информационните технологии, а и образованието. Скоро институтът ще погледне и към средните училища, които ще са важен приоритет от бъдещото му развитие.

Днес българчетата печелят реномирани олимпиади по информатика, математика, физика, а когато завършат училище, едва ли не се подразбира, че трябва да продължат навън или пък веднага да започнат работа.

Така стигаме до парадокса, че страната ни на практика не съществува в научния свят в тази област, от нас не излизат публикации и открития, докато в същото време българи работят на най-високо ниво в някои от най-големите световни компании и научни лаборатории.

Когато INSAIT заработи с пълна сила, нещата се очаква да изглеждат по съвсем различен начин. Според проф. Вечев решаващи ще са следващите 2-3 години, а жизнено важна тук ще е подкрепата на държавата.

"Като цяло все още живеем на имиджа, създаден по времето на комунизма, на добра техническа нация, добри олимпийци на училищно ниво", казва проф. Вечев. "Това е много важно и трябва да го използваме за по-нататъшно развитие, но далеч не е достатъчно и затова са нужни институти като INSAIT".

Резолюция за революция

Е, вече звучи ли ви като революция? Особено на фона на сериозните, огромни, направени вече крачки...

И все пак, кое кара професора да не спира да се бори за мащабното начинание?

"Аз се занимавам с наука, но и с предприемачество. Когато си от другата страна и работиш в топ университет като ETH в Цюрих, където има хиляди кандидати само за една специалност всяка година, става много ясно, че без нещо като INSAIT, България просто няма шанс да бъде конкурентноспособна".

Остава само да добавим, че ETH е не само университетът на Айнщайн, но и едно от най-иновативните и доказани научни звена в компютърните науки. Университетът се включва активно и в българското начинание на проф. Вечев. А той нарича сам себе си не ректор или създател, а архитект на INSAIT, което звучи доста точно и показателно.

"Чужденците няма да го направят за нас, трябва да го направим ние, българите", казва проф. Вечев. Една държава лесно може да стигне някакво средно ниво и да седи там. Но за следващото ниво на знания, образование, изследвания и иновации, без институция като INSAIT, нямаме шанс.

Революцията в историята рядко е дело на учени? Стойте и гледайте. А още по-добре не стойте, а помагайте всеки с каквото може на тази революция да се случи. Проф. Вечев изглежда този, който е способен да я води. Заради това, което постигна до момента. Заради уменията, знанията, контактите си. А и заради типичната си българска упоритост, пред която дори подобни огромни мечти стават напълно реална картина на утрешния ден...

Колаж: Петя Александрова

Ежегодното специално събитие He`s The MAN! може да следите и на платформата тук>>>

Интервю на Георги Караманев

*He`s The Man! се осъществява с подкрепата на Johnnie Walker, Devin Минерална, Subaru и Revalid®!