В продължение на години главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск многократно предупреждава, че човечеството върви към катастрофа заради срива на глобалните нива на раждаемост.

"Трябва да се притесняваме много повече от срива на населението", споделя Мъск в един от последните си постове в Twitter.

"Ако няма достатъчно хора за Земята, тогава определено няма да има достатъчно и за Марс", добави той в последващ туит, украсен с тъжни емотикони.

Проблемът с ниската раждаемост става все по-голям, като Китай може да загуби половината си население до края на века. Според Statista е много вероятно Европа да загуби 100 милиона до края на този век. В някои страни, като България проблема е още по-голям.

Още през 2020 г. експерти предупредиха за "умопомрачителен" спад в броя на бебетата, които се раждат в световен мащаб. Коефициентът на раждаемост може да доведе до свиване на населението до 2100 г., съобщи тогава Би Би Си.

Мъск отдавна поддържа неортодоксалното убеждение, че това е заплаха номер едно, пред която човечеството е изправено през 21-ви век.

"Мисля, че един от най-големите рискове за цивилизацията е ниската раждаемост и бързо намаляващата раждаемост", каза той на Съвета на главните изпълнителни директори на The Wall Street Journal миналата година. "И все пак толкова много хора, включително умни хора, смятат, че има твърде много хора в света и смятат, че населението нараства извън контрол."

"Моля, вижте числата - ако хората нямат повече деца, цивилизацията ще се срине, отбележете думите ми", призова Мъск на събитието.

И докато Мъск предупреждава, че популационния срив е екзистенциален проблем за човечеството, то други виждат в него шанс за налагането на технологии, удължаващи живота. Други считат, че по-малкия брой хора ще е добър за околната среда, а икономиката ще се справи, защото много от работниците ще бъдат заменени с роботи.