Хеликоптерът "Инджинюъти", който се намира на Марс, подобри три свои рекорда наведнъж, предаде ТАСС, като цитира съобщение на НАСА.

Машината успя да измине 625 метра в район с пясъчни дюни за 2 минути и 46 секунди със скорост от 5 метра в секунда. Така "Инджинюъти" подобри собствените си постижения за изминато разстояние, продължителност на полета и скорост на придвижване.

"Този полет отново показа възможностите на летателния апарат за изследване на Марс - бързо получаване на информация за райони, до които достъпът по друг начин е труден," казаха от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, която отговаря за изпълнението на проекта. Мини-хеликоптерът обходи район с пясъчни дюни, труднодостъпен за роувърите.

"Инджинюъти" направи цветни снимки, които изпраща в НАСА.

Мини-хеликоптерът "Инджинюъти", който тежи 1,8 кг, се издигна за първи път на 3 м над повърхността на Марс на 19 април. Тогава полетът му продължи само 39,1 секунди. На 30 април за 118 секунди той измина общо 266 метра - до поставената цел и обратно. При полета си на 21 юни премина 160 метра в едната посока за 77,4 секунди. Разработката на "Инджинюъти" струва 80 милиона щатски долара, като машината е изминала вече общо над 1,6 километра.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година.