Интеграцията на руския научен модул "Наука" с Международната космическа станция (МКС) продължава и няма основания за притеснение, предаде ТАСС, като цитира руския космонавт Олег Новицки. Той е на борда на МКС.

След скачването вчера на "Наука" с МКС непланирано се включиха двигателите на руския модул. Това промени позицията на МКС с 45 градуса. Ситуацията не е поставила в риск живота на екипажа на станицята, категорични са от НАСА и от Роскосмос.

Проблемът обаче забави работата на руските космонавти. В ход е разследване за причините, довели до непланираното включване на двигателите на модула "Наука".

"Приятели, прочетох многобройните ви коментари. Не се притеснявайте! Работата ни в Международната космическа станция за интегриране на новопристигналия научен модул продължава", написа Новицки в Инстаграм. Той очаква тази вечер да се отворят люковете.

От НАСА пък съобщиха, че продължава да изтича въздух от МКС, като обемът му е около килограм на ден. Течът е от люк в сервизния модул. "Изтичането на въздух е незначително. Това не ни притеснява", заяви Джоел Монталбано от НАСА, цитиран от ТАСС. Той не свързва изтичането на въздух с инцидента след скачването на руския модул "Наука".

Изтичане на въздух от МКС е регистрирано за първи път през август 2018 г. След ремонта през март 2021 г. обемът му значително намаля. Екипажът на МКС продължава да търси и да запечатва пукнатини, от които изтича въздух.