Най-лошата година в историята на човечеството е 536-а, твърди проучване на учени от Харвардския университет, пише Science Alert, цитиран от БНР. През тази година е имало катастрофални изригвания на вулкани, които са предизвикали продължително застудяване и глад.

Изследователите са анализирали образци от лед в Гренландия и Антарктида, които са в това замръзнало състояние от стотици години и са открили в тях отлагания от пепел и лава, които са датирани в 536 година - десетата година от управлението на византийския император Юстиниан I.

През тази година е било най-рязкото падане на температурите в Северното полукълбо за период от няколко хиляди години. По сведения на съвременници по това време Слънцето почти не е греело, а неговата яркост била сравнима с тази на Луната.

Учените са открили и следи от второ голямо вулканично изригване, което е станало през 540 година. Двете събития заедно според учените са причина за последвалата чумна пандемия, често наричана Юстинианова чума, за суша, слаби реколти, аномални природни явления и глад.

Всичко това е предизвикало масова миграция, войни, а също така смърт на множество хора и дори упадък на цивилизациите в Мезоамерика.