Космическата надпревара отново е в пълен ход и амбициите на световните държави са концентрирани върху покоряването на Луната, но основните участници вече са други: на мястото на Русия днес застава Китай, пише Le Figaro, цитиран от Russia Beyond.

В статия се отбелязва, че "марсианската мечта" остава несбъдната заради прекалено голямото разстояние до Червената планета, опасностите и високата цена на подобна операция.

"Докато целта остава една и съща, основните участници вече са различни: на мястото на Русия застава Китай", пише авторът на материала, цитиран от RT.

Изданието припомня, че през 2013 г., 37 години след кацането на съветската междупланетна станция "Луна-24" на земния спътник, Китай стана третата държава, изпратила космически спътник на неговата повърхност. В началото на 2018 г. този успех беше повторен - за първи път в историята апарат бе разположен на обратната страна на Луната.

"Това бе достатъчно, за да засегне гордостта на американците", пише Le Figaro.

За желанието на Луната да бъдат пратени американци съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп, като плановете са пилотираният полет да се осъществи през 2024 година. В същото време НАСА не може да се похвали с безгранично финансиране - шефът на агенцията Джеймс Брайдънстайн си блъска главата върху приблизителните оценки за бюджета, необходим за реализирането на тази задача.

Сроковете, обявени от Китай, не са толкова впечатляващи, но са реалистични - първият китаец трябва да кацне на Луната през 2030 година.

На 11 април опит да кацне на Луната ще направи Берешит - първият космически апарат в света, създаден от частната израелска компания SpaceIL. Много не толкова големи компании също искат да изпратят свои апарати на Луната - американски, европейски и японски, включително Илон Мъск, който не изключва Луната да се превърне в предварителен етап на неговите "марсиански амбиции".

Русия от своя страна се бави в създаването на ново поколение ракети и не е представяла проекти, свързани с изучаването на далечния космос. Специалистите припомнят, че дори Индия успя да прати сонда в орбита около Марс, като това стана за рекордно малка сума. Русия от своя страна изпитва огромни трудности в изпращането на мисия на Червената планета.

Основните пречки на Русия са ниското финансиране и стратегическото в краткосрочен план залагане на близкия космос. Именно в околоземна орбита обаче Роскосмос се сблъска със силната конкуренция на SpaceX.