Отсекът за екипажа на суборбиталния кораб "Ню шепърд" успешно издържа изпитателен полет. Това оповести в Туитър собственикът на компанията "Блу ориджин", милиардерът Джеф Безос, коментирайки изстрелването на кораба от площадка в град Ван Хорн, Тексас.

"Отсекът за екипажа изглежда великолепно, след като бе подложен на голямо натоварване при включването на двигателя", поясни Безос.   Той е качил в Туитър снимка, запечатала спускаемия апарат на земята. На астронавти предстои да извършат полет и безопасно да се върнат на Земята.

Както съобщи по-рано компанията "Блу ориджин", по време на деветия поред изпитателен полет за пръв път бе тествано функционирането на двигателя, инсталиран върху отсек за екипажа.

На сайта на компанията е показан видеозапис от старта и първата минута от полета на кораба. В съответствие с плановете 20 секунди след отделянето на първата степен трябва да се включи двигателят.

Преди началото на изпитанията компанията оповести, че възнамерява да включи двигателя на най-голямата достигана някога от кораба височина. Включването му мина по план, първата степен извърши вертикално кацане, а пилотираният отсек се върна с парашут на Земята 12 минути след старта.

По данни на интернет портала Space.com, ролята на пътник по време на изпитателния полет бе изпълнена от снабден с различни датчици манекен с човешки ръст. Той бе кръстен Скайуокър, в чест на Люк Скайуокър - един от героите на филмовата сага "Междузвездни войни".