Ново изследване смята, че в Млечния път има до четири "злонамерени" извънземни цивилизации. Основните ценности за тях са експанзията, съпътствана от превземане и подчиняване на техните съседи.

Единственият автор на статията, Алберто Кабалеро, не е астрофизик, а докторант за разрешаване на конфликти в испанския университет във Виго. Той обаче демонстрира проницателност в областта на търсенето на извънземен интелект (SETI), като публикува отделна статия в рецензирания международен журнал по астробиология на Университета в Кеймбридж за потенциалния произход на прословутия WOW! сигнал.

Отчасти мисловен експеримент и отчасти теория на игрите, проучването стига до заключенията си чрез използване на формула. Тя взема предвид как технологичният напредък изглежда намалява вероятността цивилизациите да нахлуят една в друга.

След това проучването използва данни за начините, по които хората исторически са нахлували в териториите на другия и ги сравнявайки с броя на предполагаемите обитаеми екзопланети в Млечния път.

Според Кабалеро е много по-вероятно Земята да бъде унищожена от астероид, отколкото да бъде нападната от "зли извънземни".

"Направих статията, базирана само на живота, какъвто го познаваме", каза Кабалеро пред Vice. "Ние не познаваме ума на извънземните. Една извънземна цивилизация може да има мозък с различен химичен състав и може да няма нашата съпричастност или може да има повече психопатологично поведение."

Проучването стъпва и на хипотезата, че увеличаването на технологичния напредък ни прави по-малко войнствени, а не повече.

Не всички обаче са съгласни с тази теза. В исторически план по-развитите технологично общества буквално са унищожавали по-неразвитите такива. Примерите за това идват от испанската история и завладяването на Южна Америка.

Проучването не отчита и фактът, че завладяването не винаги се прави с армия. Изграждането на мрежа от зависимости и принизяването на някого до ролята му на подчинен васал е доста често срещано в човешката история. Културната хегемония също помага за разрастването на властта на една държава извън нейните граници.

От друга страна, Студената война и днешното напрежение между Русия и САЩ на Земята, изглежда не пречат за работата им по съвместни проекти в космоса.