Във връзка с темата с разменените бебета в столичната болница "Шеново" - ДНК тестовете са напълно надеждни и няма шанс за грешни резултати. В това са убедени медици и експерти. За да бъде направен един ДНК анализ обаче е необходимо правилно вземане на пробата и специална техника.

Как се правят ДНК тестовете в държавна и частна лаборатория и колко са надеждни те?

Отговорът е, че методите на взимането на пробите са едни и същи, а резултатите - надеждни. Ако тестът е спешен, резултатът може да излезе до 48 часа, но ако не е - може да отнеме и 10 работни дни. Обикновено повече мъже искат да бъде направен ДНК тест, за да установят дали в действителност са биологични бащи на децата си. Случва се обаче и майки да имат подобно желание.

"Съвременен апарат, повечето от лабораториите разполагат с подобна апаратура, но това е част от процеса", казва доц. Александър Апостолов - отговорник на ДНК лабораторията в УМБАЛ "Александровска", пред БНТ.

Процесът е дълъг - от взимането на пробата до анализ на резултата. Процедура, добре позната в България.

"Трябва да бъдат иззети обтривки от устната кухина на изследваните лица и когато говорим за т. нар. според родителски произход, материал се взима от биологичната майка, от детенцето и от мъжа, посочен за баща. По този начин се прави сравнително изследване", казва доц. Александър Апостолов.

Тестът може да бъде и кръвен. Но резултатът винаги е убедителен, казват експертите. Няма средно положение - или детето е на едни биологични родители, или не е.

"Това е най-надеждният метод на настоящия етап на развитие на науката. Трябва да се вярва на резултатите от тези ДНК тестове, когато са извършени в съответни престижни, утвърдени ДНК лаборатории", категоричен е доц. Александър Апостолов.

"Между 99 и няколко 9-ки след десетичната запетайка потвърждение на бащинство, а изключването е 100%. Същото е и за майчинството", казва проф. Албена Тодорова - ръководител на частна лаборатория:

Между 30 и 50 ДНК теста на година прави частна лаборатория. Понякога желаещите имат въпроси, вдъхновени вероятно от киното.

"Най-често ние имаме запитвания мога ли да донеса косъм, мога ли да донеса от четка за зъби. Това не става за такъв тип експертиза. И всички странични намеси от сорта на баби, дядовци, странични лица, които желаят да проверяват внуците си съответно нямат право да го направят без знанието, съгласието на родителите", казва проф. Албена Тодорова.

Майките и разменените в "Шейново" бебета вече са преминали ДНК тест. Резултатите убедително доказват, че всяка от жените не е биологична майка на детето, с което е изписана от болницата.

"Най-лесно е да си посочим един виновник и да кажем ето този е виновен и да търсим за него съответното наказание. Ние обаче не сме индивидуална структура. Не говорим за едно лице, има ключови фигури по цялата верига, има хора с конкретните задължения", казва д-р Донка Узунова - началник на неонатологията в II САГБАЛ "Шейново".

Вътрешните проверки по казуса продължават, а все още не е ясно кога бебетата ще бъдат в прегръдките на майките си, доказали връзката си с тях чрез ДНК тест.