Китайски учени предлагат изграждането на специално съоръжение, предназначено за децата, родени с редактирани гени. На практика това ще е много напреднала болница, която ще се грижи за тях и ще ги изучава.

Циу Ренцонг, професор по философия в Китайската академия на социалните науки, и Лей Руйпенг, биоетик от Университета за наука и технологии Хуаджонг, написаха предложение, което проучва как може държавата да поеме грижата за "бебета CRISPR" или деца, които са с генни модификации, съобщава Nature.

Според учените е възможно да са възникнали грешки по време на процеса на редактиране на гени. Като такива, авторите смятат, че геномите на децата трябва редовно да се секвенират и анализират за "аномалии".

Китайският учен Хъ Цзянкуей скоро ще излезе от затвора, след като през 2018 година обяви официално създаването на първите "ГМО-бебета".

Не всички смятат мотивите на предложението за "алтруистични". На първо животът под постоянно медицинско наблюдение би бил доста близък до този на затворническия. Истинският печеливш от това не биха били децата, а учените, които ще натрупат повече информация и ще могат да усъвършенстват технологията за генно модифициране на хора.