Генералният директор на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, каза в ефира на "Россия-24", че Руската федерация и Китай са пред подписването на споразумение за създаване на обща научна станция на Луната.

"С Китай сега сме във висока степен на готовност да подпишем междуправителствено споразумение за създаване на база за лунни изследвания", каза Рогозин.

Преди това научният директор на Института за космически изследвания на Руската академия на науките академик Лев Зелени каза пред Gazeta.Ru, че китайските инструменти ще играят важна роля в руските експедиции до спътника на Земята, планирани след мисията "Луна-25".

Руският президент Владимир Путин обяви планове за стартиране на мисията "Луна-25" през третото тримесечие на 2022 г.

Според предварителния план за усвояване на Луната. Китай и Русия може да създадат малка космическа станция в орбита около земния спътник и обитаема база от няколко модула.

Руската лунна програма се движи с бавни темпове, като Китай е по-напред в създаването на свръх-тежка ракета. Москва обаче може да е ключов партньор в технологии, като платформи за кацане и изграждането на различни модули.

Експертите твърдят, че новата космическа надпревара към Луната ще е много повече от трупане на международен престиж. САЩ и различни компании имат планове за добив на ресурси от естествения ни спътник. Подобни намерения е обявил и Китай.

Смята се, че Луната съдържа големи количества хелий-3, изотоп, който може да се превърне в алтернатива на урана за бъдещи термоядрени електроцентрали.

Хелий-3 се излъчва от Слънцето, след което се носи от слънчевите ветрове в цялата Слънчева система. Изотопът обаче се отблъсква от силното магнитно поле на Земята, като само малко количество прониква в атмосферата.

На Луната магнитното поле е изключително слабо и атмосферата почти липсва. Това е причината за наличието на значителни отлагания на хелий-3 в лунния грунт.

Китайската държавна CGTN заяви през 2019 г., че "Луната е Персийския залив на Слънчевата система". По думите на китайските учени 5000 тона въглища могат да бъдат заменени с около три супени лъжици хелий-3.

В интервю за Би Би Си през 2013 г., водещият китайски учен Оуян Зиюан изчисли, че ресурсите на Хелий-3 на Луната могат да решат енергийните нужди на хората поне за около 10 000 години.

Освен това, CGTN отбеляза и наличието на други природни ресурси като редкоземни елементи, титан и уран на Луната. Китайски изследователи вече изследват лунните скали, които бяха върнати на Земята в края на 2020 г. от една от китайските лунни мисии.