Китайски учени предложиха начин за определяне на часа и датата, който не поставя Земята или религията в центъра си. Според South China Morning Post универсалният календар е предназначен да помогне на астронавтите да знаят кой ден е, независимо къде се намират в Слънчевата система.

Нов стандарт е необходим, тъй като скоро хората ще заселят Луната, Марс, а може би и други обекти от Слънчевата система. Денят и годината там е с различна продължителност от "земната", а това би причинило големи трудности на астронавтите, споделят китайските учени.

Техният календар избягва проблеми, причинени от широко използвания григориански календар, който е съсредоточен около предполагаемата дата на раждане на Исус Христос.

"Началната точка на времето, използвана от григорианския календар, който обикновено се използва сега, е свързана с религията", каза екипът, ръководен от експерти от China Aerospace Science and Technology Corporation.

"Необходим е нов вид времево правило отвъд Земята."

Определянето на времето в различни части на космоса не е лесно.

Трудно е да се каже времето на Марс, например, защото не можете да го синхронизирате със Земята, тъй като отнема между три и 22 минути радиосигнали, за да пътуват между двете планети.

За да направят нещата още по-трудни, относителните позиции и скорости на двете планети постоянно се променят.

Използването на нещо универсално в Слънчевата система - като нейния общ център на масата или "барицентър" - може да осигури решение.

Според статията началото на времето може да се определи като моментът, в който сигнал от пулсар достигне барицентъра.

Пулсарът е силно магнитна неутронна звезда, която излъчва радиосигнали стотици пъти в секунда. Учените преди това са предложили да ги използват като означаващи време в пространството.

С това отмерване времето на Земята и всички останали обекти в Слънчевата система би било еднакво.

Ако космическите агенции универсално приемат системата, определянето на времето в космоса може да стане много по-лесно.

В момента календарите използват Земята като център на координатната система и минаващия близо до Лондон Гринуичкия меридиан като отправна точка.

Годината 0 в широко използвания григориански календар се приема за предполагаемата година на раждане на Исус Христос.

Пулсарите от своя страна имат токова точна периодичност на излъчванията, че са предлагани за ориентир в междузвездното пространство.

Изследването е публикувано в Journal of Electronic Measurement and Instrumentation.