Учени от Китай разработват хиперзвуков хеликоптер, който да пътува между бъдещите колонии на Марс със скорост, по-висока от тази на звука. Те вече са представили концепцията, но проектът е в много ранен етап от развитието си.

Вижте снимките от американския хеликоптер на Марс >> >> >>

По първоначални изчисления, летателният апарат ще може да се придвижва с пет пъти по-висока скорост от тази на звука. Очаква се машината да може да се издига на височина около 5000 метра.

"Първият хиперзвуков полет на Марс може да не се случи в рамките на 30 години, тъй като първо трябва да бъдат решени много технически проблеми", коментира Сю Сю от Beihang University. Той е част от екипа, работещ върху дрона.

Има и друга уловка - не е ясно дали апаратът ще пътува по-бързо от звука на Земята или на Марс. На Червената планета скоростта на звука е около 870 километра в час, докато Земята е приблизително 1220 километра в час.

Една от целите на бъдещия хеликоптер ще бъде свързването на потенциални бъдещи колонии на Марс. Тези общности вероятно ще бъдат разпространени по повърхността на Червената планета, така че възможността за пътуване между тях ще бъде много полезна, особено що се отнася до споделянето на ресурси.

Китайската разработка ще изглежда много по-различно от хеликоптера Ingenuity на НАСА. На първо място, хеликоптерът трябва да бъде достатъчно голям, за да транспортира хора и стоки. Очаква се също така летателният апарат да има по-елегантен, аеродинамичен дизайн.

Друг любопитен факт е, че машината ще се захранва с магнезий. Това се дължи на факта, че атмосферата на Марс се състои от приблизително 96% въглероден диоксид, който магнезият изгаря доста ефективно. Китайските учени се надяват хеликоптерът да бъде готов до 2045 година.