Китай включи своя най-модерен и голям токамак реактор, наречен още "изкуствено слънце", съобщават от Xinhua и phys.org.

Вижте снимки на китайския токамак реактор >> >> >>

Китай се надява да се превърне в лидер по производството на електричество от ядрен синтез. На практика това е най-зеленият и ефективен метод за производство на енергия, като мощността би надвишавала тази на АЕЦ, без да има риск от радиация и замърсяване. Технологията обаче е много трудна за овладяване, а температурите в реактора надхвърлят тези в ядрото на Слънцето.

Токамакът HL-2M Tokamak на Китай цели да постигне истински термоядрен синтез в своя реактор. Досега технологията единствено е тествала възможностите си за удържане на огромните температури в реактора. Това става чрез свръх-охладени електромагнити, които пречат на плазмата във вътрешността да докосва стените на реактора.

През 2018 г. HL-2M Tokamak достигна 180 милиона градуса по Целзий. Година по-късно китайският научен екип обяви, че планира да удържи плазма с температура от цели 360 милиона градуса по Целзий във вътрешността на реактора. По всяка вероятност това ще се случи в идните няколко месеца. Очаква се още постигането на ядрен синтез.

Китайски учени работят по разработването на по-малки версии на реактора за ядрен синтез от 2006 г. Пекин развива технологията с рекордно бързи темпове и е важен партньор на базирания във Франция Международен термоядрен експериментален реактор - ITER. Този проект струва над 20 милиарда, но обещава да предложи нови технологични решения и една изключително евтина и зелена електроенергия.