Директорът на Лабораторията за изкуствен интелект Dwango в Токио д-р Хироши Ямакава изнесе в Българската академия на науките публична лекция на тема "Бъдещето на изкуствения интелект в хармония с човека", съобщават от пресцентъра на БАН, цитирани от БТА.

Д-р Ямакава е един от водещите японски изследователи в областта на изкуствения интелект.

"Изкуственият интелект е изключително бързо развиваща се област на науката и състезанието в световен мащаб за неговото развитие и приложение е много оспорвано. САЩ и Китай вероятно ще останат лидери в разработването на изкуствен интелект", сподели в лекцията си д-р Ямакава.

Според него след 2030 г. изкуственият интелект ще се развие до такава степен, че ще превъзхожда в много отношения човешкия интелект, ще участва активно в промишлеността и ще се намесва дори в човешките предпочитания. За да стане това е необходимо създаването на общ изкуствен интелект, който да е в състояние да изпълнява различни задачи с интегрирани системи, много близки до човешките същества. Към днешна дата изкуствения интелект е специализиран в тясното изпълнение на само една определена задача.

Д-р Ямакава работи именно в областта на създаването на общ изкуствения интелект. Според него, за да могат човешките същества да контролират такъв интелект и да живеят заедно с него, е от решаващо значение за всички на Земята да се обединят с цел постигането на хармония между изкуствения интелект и човека.

От решаващо значение според д-р Ямакава е целта, за която се разработва изкуствения интелект.

"Контролът върху изкуствения интелект не е просто нещо. Засега ние имаме контрол върху него, но и ние сме зависими от него. И ако загубим контрола, изкуственият интелект ще ни възприема като животни, защото не разпознава човешката етика, обич и здрав разум", допълва японският учен, цитиран от БНТ.

Организатори на лекцията на д-р Хироши Ямакава в зала "Проф. Марин Дринов" са Българската академия на науките и посолството на Япония в България.