Базираната в Алабама компания Dynetics представи прототип на спускаемия апарат, който скоро трябва да кацне с астронавтите на НАСА на Луната.

Макетът включва модул за екипаж, горивни резервоари, двигатели за спускане и излитане от Луната и слънчеви панели.

Според инженерите първия прототип ще им помогне да усъвършенстват на окончателния дизайн на спускаемия апарат.

Вижте как изглежда модула за кацане на Луната >> >> >>

НАСА има за цел да изпрати двама астронавти на Луната през 2024 година. Те ще кацнат близо до богатия на ресурси и интересен за учените Южен Полюс. САЩ планира да изгради база и да има постоянно присъствие на земния спътник от 2028 година.

За целта НАСА създава тежката ракета Space Launch System (SLS) и космическият кораб Orion. Те са почти готови и преминават регулярни тестове.

Все още не е направен модулът, с който астронавтите ще кацнат и излетят от Луната. Агенцията разчита на частната индустрия да създаде спускаемия модул.

През април тази година космическата агенция обяви, че е възложила договори на три частни групи - Dynetics, SpaceX и The National Team, воден от Blue Origin на Джеф Безос - за разработване на техните концепции за спускаеми апарати. Сделките на обща стойност 967 милиона долара финансират 10 месеца работа.

В началото на 2021 г. се очаква НАСА да избере една или повече от трите концепции за кацане за по-нататъшно развитие и тестване.

Агенцията иска поне една от платформите да бъде пусната в експлоатация до 2024 г., когато е планирано мисията "Артемида 3" да осъществи своето историческо лунно кацане. ("Артемида 1" и "Артемида 2" ще бъдат тестови и и трябва да се състоят през 2021 и 2023 г.).

SpaceX планира да използва своята ракета за колонизиране на Марс - Starship. През последните месеци компанията на Мъск бележи значителен напредък в проекта си.

The National Team залага на съвкупност от технологии, използвани при товарният кораб Cygnus, космическата капсула Orion и платформата за кацане Blue Moon на Blue Origin.

Dynetics са решили да комбинират в своя спускаем модул едновременно иновативни идеи, както и такива проверени още от времето на мисиите "Аполо". Техният вариант ще може да превозва 4 човека до повърхността на Луната.