Метеорит от Марс, открит в Антарктика, не съдържа данни за живот на Червената планета, е заключението на американски учени, цитирани от Асошиейтед прес.

През 1996 г. екип, ръководен от НАСА, обяви, че органичните съединения в скалата изглежда са оставени от живи същества. Други учени обаче бяха скептично настроени и отричат подобни твърдения от десетилетията. Това последно направи научен екип, ръководен от Андрю Стийл от института "Карнеги".

Малки проби от метеорита показват, че богатите на въглерод съединения всъщност са резултат от вода - най-вероятно солена, която тече над скалата за продължителен период, обяснява Стийл. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Сайънс".

В далечното миналото, когато на Марс е било влажно, най-малко два сблъсъка са станали близо до скалата. Заобикалящата повърхност се е затоплила, преди трети удар да я откъсне от Червената планета преди милиони години. Скалата, която е с тегло от два килограма, е открита в Антарктика през 1984 г.

Подземните води, движили се в пукнатините в скалата, докато тя все още е била на Марс, са образували малките въглеродни топчета, смятат изследователите. Същото нещо може да се случи на Земята и ще помогне да се разбере наличието на метан в атмосферата на Марс, казват те.

Двама учени, които са участвали в първоначалното проучване, се противопоставят на новите открития, определяйки ги като "разочароващи". В писмо, изпратено по електронната поща, те казват, че поддържат становището си от 1996 г.

"Предоставената информация постепенно допълва нашите познания за метеорита, но интерпретацията едва ли е нова, нито пък е подкрепена от изследването", пишат Кати Томас-Кепрта и Саймън Клемет, изследователи на астроматериали в Космическия център "Джонсън" към НАСА в Хюстън. Според тях "неподкрепените с доказателства спекулации не правят нищо за разрешаването на загадката около произхода на органичната материя" в метеорита.

Андрю Стийл пък настоява, че напредъкът на технологиите е направил възможни новите открития.

Той отбеляза, че хипотезата на първите изследователи на метеорита "е разумна интерпретация" по това време. Стийл, чийто екип включва експерти от НАСА, немски и британски учени, обясни, че са се погрижили да представят резултатите "каквито са, което е много вълнуващо откритие за Марс, а не изследване, което да опровергае" първоначалните предположения.

Според него откритието "е огромно за нашето разбиране за това как е започнал животът на тази планета и помага да се усъвършенстват техниките, от които се нуждаем, за да намерим живот на Марс, Енцелад и Европа", казва Стийл в имейл, посочвайки луните на Сатурн и Юпитер с подземни океани.

Единственият начин да се докаже дали на Червената планета някога е имало или все още има микробен живот, според Стийл, е да бъдат доставени проби на Земята за анализ. Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" успя да вземе материал, който се очаква да пристигне след около десетилетие.