Астрономи регистрираха мистериозен радиосигнал, излъчван недалеч от центъра на нашата галактика Млечен път. Това се е случило с помощта на изключително чувствителен радиотелескоп, наречен Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP).

Вижте как изглежда ASKAP >> >> >>

"Представихме обширно в нашия доклад откритието и характеристиките на ASKAP J173608.2-321635. Става дума за силно поляризиран, променлив радиоизточник, разположен близо до галактическия център и без ясен аналог, с големи дължини на вълните", се посочва в статия, публикувана в The Astrophysical Journal.

Има вероятност сигналът да идва от известен тип космически обект. Все пак, неговите необичайни характеристики озадачават учените - още един индикатор, че познанията ни за нашата собствена галактика не са никак големи.

Учените уточняват, сигналът е бил наистина трудно забележим. Той се е появил 13 пъти в наблюденията на ASKAP между април 2019 г. и август 2020 г., но последващите опити да се потвърди съществуването му с помощта на телескопи по целия свят са се оказали неуспешни. Тази година обаче той е бил успешно забелязан и записан от специалистите.