"Червеевите дупки" или хипотетичните мостове, свързващи отдалечени точки в пространство-времето, все повече излизат от сферата на научната фантастика и стават част от научната реалност.

През последните години учените постигнаха значителен напредък към осмислянето на тези хипотетични тунели. Посочвайки всички тези изследвания, астрофизикът от университета "Джон Мурс" от Ливърпул Андреа Фонт твърди в ново есе за The Conversation, че изглежда все по-вероятно истински хора един ден да пътуват през тях. Ако тя е права, това означава, че някой ден ще можем да пътуваме по-бързо от светлината - или дори през времето.

Разбира се, тук има много предупреждения - особено след като съществуващите изследвания върху червеевите дупки са много повече хипотетични, отколкото практически. Например, Фонт посочва, че ще е необходимо нещо, наречено "отрицателна енергия", за да се разтегне една такава дупка. Тя трябва да е отворена достатъчно широко, за да може космическият кораб да пътува, само че до момента няма почти никакъв опит с такъв тип енергия.

Въпреки всички неизвестни, големият интерес към изследванията на червееви дупки предполага, че нещата, които в момента изглеждат невъзможни, някой ден може наистина да се случат.

"Червеевите дупки все още са в сферата на въображението", пише Фонт в есето си. "Но някои учени смятат, че скоро ще можем да ги намерим."

Възможността за съществуването на такива обекти се споменава в Общата теория на относителността на Айнщайн. Идеята за тяхното съществуване идва от германския математик Херман Вайл през 1921 година. Основната идея е, че ако червеевата дупка може да се използва като средство за пътуване, тя значително би скъсила пътя между обектите в космоса.