Планетарния физик Патрик Ъруин от университета Оксфорд в Обединеното Кралство и Лей Флетчър от Университета на Лестър са направили изследване, разкриващо каква е миризмата на атмосферата на Уран, съобщава BusinessInsider.

Използвайки данни от телескопа Джемини те открили, че на газовият гигант се съдържа водороден сулфид - съединението, заради което развалените яйца имат своя специфичен аромат.

Досега се знаеше, че атмосферата на Уран включва метан, водород и хелий, но концентрацията на останалите газове и съединения бе трудна за определяне.

Използвайки 8,1-метровия инфрачервен спектрометър на телескопа, астрономите са дали отговор на въпроса дали водородният сулфид или амонякът доминира в плътната атмосфера на Уран.

Докато при Сатурн и Юпитер доминира амонякът, то при Уран водещата съставка, скрита под горната повърхност на атмосферата е водородният сулфид.

Освен че ни дава представа как мирише Уран (учените се шегуват, че планетата смърди на пръдня), информацията показва, че Уран се е образувала по съвсем различен начин от този на Сатурн и Юпитер.