НАСА изстреля спътник от серията "Ландсат", който ще наблюдава въздействието на човешката дейност върху повърхността на Земята, предаде Асошиейтед прес.

"Ландсат 9" беше изведен в орбита от ракетата-носител "Атлас V" от полигона на военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния.

Новият спътник ще работи заедно с предшественика си "Ландсат 8", за да се разшири обхватът на документираните от около петдесет години наблюдения на земната повърхност и крайбрежието. Те започнаха с изстрелването на първия сателит от тази серия през 1972 г.

"Ландсат 9" ще заеме мястото на "Ландсат 7", който предстои да бъде изведен от експлоатация.

Новият спътник разполага със сензор за изображения, който ще записва видими и други части от спектъра. Има също термичен сензор за измерване на температурата на повърхността.

Програмата "Ландсат" от най-дълго време прави непрекъснати наблюдения и записи на Земята, като улавя всички промени - от разрастването на градовете до движението на ледниците, обясняват от НАСА.

Събрани са над 9 милиона мултиспектрални изображения на сушата и крайбрежните райони на Земята, обяснява Джеф Месак, който работи за проекта "Ландсат 9".

"С тези записи можем да документираме и разберем промените, настъпили в периода на наблюдение от човешки дейности, а също и от природни явления", казва изследователят.

Информацията, предоставяна от "Ландсат", има широк спектър от приложения за разбиране и управление на ресурсите на Земята.