Изстрелването на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" е планирано за 18 декември от Френска Гвиана, съобщи АФП, позовавайки се на НАСА.

Вижте как изглежда заместника на "Хъбъл" >> >> >>

Телескопът от ново поколение ще бъде изведен на орбита с ракета "Ариан-5". След като се отдели от нея, той четири седмици ще се движи към дестинацията си - втората точка на Лагранж. Тя е четири пъти по-далече от Земята, отколкото Луната - на 1,5 млн км от противоположната страна на Слънцето.

"Джеймс Уеб" има специални позлатени огледала

Снимка: NASA

"Джеймс Уеб" е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция. НАСА е вложила в него 8,8 милиарда долара, ЕКА - 815 милиона, в които влиза стойността на ракетата и изстрелването, а Канадската космическа агенция - 165 милиона долара.

Орбиталният телескоп е кръстен на името на Джеймс Уеб, ръководител на програма "Аполо", изпратила хора на Луната. Той трябва да замени космическата обсерватория "Хъбъл".

Орбиталния телескоп "Джеймс Уеб"

Снимка: NASA

В разгънат вид телескопът "Джеймс Уеб" ще е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 м. "Джеймс Уеб" ще изучава най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, и ще търси потенциално обитаеми планети. Чувствителността му е три пъти по-голяма, отколкото на предшественика му "Хъбъл", изстрелян през 90-те години на миналия век.

Снимка: NASA

Първоначално телескопът "Джеймс Уеб" трябваше да започне работа през 2013 г., но строежът му изостана много от графика. Чак през ноември 2016 г. завърши сглобяването на основните сегменти и беше обявено, че започват наземните тестове. Очаква се телескопът "Джеймс Уеб" да работи 10 години.