От години НАСА говори, че ще изпрати мисия към ледената луна на Юпитер - Европа. Знае се, че под нейната повърхност има океан от течна вода, чието количество е повече от цялата вода на Земята. Едва сега обаче американската космическа агенция даде зелена светлина на изграждането на апаратите, необходими за историческата мисия.

Вижте най-добрите снимки от повърхността на Европа >> >> >>

От НАСА са нарекли мисията си Europa Clipper, а целта ѝ е да установи дали Европа може да поддържа живот. За целта ще бъде установен химическият състав на леда на луната, както и на водата под него. Ще бъде изследван и процесът на взаимодействие между горния твърд и долния течен слой от вода. Учените ще изследват още начините, по които евентуалните извънземни микроорганизми биха могли да се хранят, както и точното разпределение на източниците на топлина.

Тъй като Европа се намира в пръстена от силна радиация около Юпитер, то мисията Europa Clipper няма да може да орбитира около луната - електрониката на апарата би се "изпържила" за броени седмици. Вместо това НАСА планира орбита около Юпитер, която да включва периодични близки облитания около Европа. Така ще бъде минимизирано вредното влияние на заредените частици, а апаратът ще се доближава за гравитационно асистиране и до другата луна с подводен океана - Ганимед.

Планирани са поне 45 облитания около Европа, като най-близкото ще е на разстояние от 25 километра над повърхността, а най-далечното на 2700 над нея.

Освен 9-те сложни научни инструмента, сред които и висококачествена камера, апаратът ще включва и 150-килограмов щит от титан - против заредените частици около Европа и Юпитер.

Учените отбелязват, че гравитационните взаимодействия с Юпитер генерират приливни сили и топлина, която поддържа океана на Европа. Това загряване може дори да създаде вулканични отвори по морското дъно, а на Земята около подобни места има богато наличие на организми. Някои учени дори спекулират, че животът на Земята се е зародил именно около вулканичните отвори на морското дъно.

От НАСА са определели, че Europa Clipper ще полети към Юпитер през 2025 година. За разлика от повечето мисии обаче е много вероятно сондата да бъде изстреляна по-рано - около 2023 година.

Европейската космическа агенция също планира мисия, която да проучи луните на Юпитер. Сондата JUICE ще проучи 3-те ледени луни на Юпитер - Ганимед, Калисто и Европа. Планирано е мисията да приключи през 2034 година със сблъсък на сондата в Ганимед.

Докато наличието на огромни количества вода на Европа е потвърдено. То за Калисто и Ганимед има по-малко данни, макар учените да са смятат наличието на течна вода под повърхността за силно вероятно. Ганимед е единствената луна в Слънчевата система, която има свое магнитно поле, неутрализиращо космическата радиация.

Вижте как изглеждат Ганимед и Калисто >> >> >>