Космическите платна са обещаваща според мнозина концепция, която ще позволи на бъдещите космически апарати да достигат много по-високи скорости от днешните. Вместо вятър, този тип платна използват слънчева радиация или изкуствен източник, например лазер.

Американската космическа агенция NASA възнамерява да тества нов модел такова платно в близко бъдеще, за да се увери във възможностите на технологията. Целта е тя да се превърне в надеждна алтернатива за маневриране на сателитите на агенцията.

Възможно е също в бъдеще подобни платна да бъдат използвани и за по-евтино транспортиране на кораби до други планети и отдалечени обекти. Задвижването на платното ще се осъществява с помощта на енергията, генерирана от слънчевите фотони, достигащи до него.

Проектът се нарича ACS3 или Advanced Composite Solar Sail System. Той ще използва малък апарат на американската компания NanoAvionics, който да послужи за доказателство дали концепцията е работеща. След това може да се премине към тестване на по-големи обекти.