През 2002 година 87-годишният Даниел Канеман бе отличен с Нобелова награда за икономика за работата си по психология на преценката и вземането на решения. Израелският нобелов лауреат обаче е на мнение, че човечеството ще бъде победено от изкуствения интелект.

В интервю за вестник "Гардиън" икономистът-психолог твърди, че все още не е ясно кога изкуствения интелект ще победи човешкия, но отбелязва, че технологиите се развиват експоненциално, а човекът мисли линейно.

Пандемията показа колко лошо се справят хората и как нашият вид не може да "изчисли" хаотичното разпространение на вируса, на мнение е ученият, като допълва, че това е едно "добро доказателство" за тезата му.

"Да не се вярва на науката е пагубно, но на самата науката и трябваше време, за да успее да отреагира правилно", заявява Канеман. Според него именно това забавяне с въвеждането на мерките против пандемията е позволило тя да се разрасне.

"Хората са доста опитни в линейното мислене и ситуации. Но за нашият вид е почти невъзможно да проумее експоненциалните явления. Можем да се справяме с разрастващи се събития, ако скоростта на развитието им е в рамките на нормалното, но ако тази скорост е бърза, то ние се оказваме неадекватни. Отнема много време да пренастроим ума и интуицията си за този вид мащаб", споделя ученият.

Именно това ще позволи на изкуствения интелект да ни изпревари. Накрая може да се окаже, че изкуственият интелект ни е изпреварил във всички сфери свързани с вземането на решения и преценка.

"Какво ще стане тогава с човешкото лидерство?", пита ученият.

Според Канеман гласността и чуваемостта на различни мнения в крайна сметка пречат на вземането на експертно мнение. Според него е вредно, че социалните мрежи нямат по-голяма отговорност за контрола на съдържанието в тях.

"Очевидно изкуственият интелект ще спечели срещу човешкия интелект. Дори няма място за сравнение. Начинът, по който хората ще се приспособят към тази нова реалност, е завладяващ проблем. Отговорът му обаче ще бъде оставен на децата и внуците ми, а не на мен", заявява Канеман.

Много учени смятат, че за да оцелее, човечеството трябва да се "слее с машините". Подобно развитие се подкрепя от Илон Мъск, както и от множество технологични корпорации, виждащи бъдещето на вида ни в трансхуманизма. Тази идея обаче среща и критици, които питат доколко хората ще останат хора и дали няма да се превърнат в "лесни за контрол роботи".