Седмицата бе вълнуваща за всички, работещи в света на науката. Преди няколко дни бяха обявени лауреатите на Нобелова награда, като сред тях попадна и Мишел Майор за откритието си на екзопланета, която е в орбита около звезда от слънчев тип.

И макар много хора да свързват откриването на подобна планета с реална възможност за колонизация, Майор доста бързо охлади страстите, заявявайки в интервю за Агенция Франс прес, че това няма да се случи.

Проблемът е непреодолим - разстоянието. За да стигнем до най-близката екзопланета, която евентуално може да дава добри условия за живот, с днешните технологии ще са ни необходими десетки хиляди години.

Носителят на приза Майор сподели, че е много погрешно да се разсъждава, че можем да изчерпим ресурсите на планетата си и просто да се преместим. Имаме само една планета и трябва да я пазим, посочи той и добави, че ако тя стане негодна за живот, си отиваме и ние. Затова и в своето изявление носителят на Нобеловата награда постави като цел номер едно борбата с климатичните промени.