Нов космически телескоп, който може да открива потенциално опасни астероиди и комети, насочени към Земята, е на крачка по-близо до реалността, съобщава Си Ен Ен.

Космическият телескоп NEO Surveyor (Near-Earth Object Surveyor) за инспектиране на близкоземни обекти е получил одобрение от НАСА за преминаване към фазата на проектиране.

Инфрачервеният телескоп с дължина 6 метра ще подсили планетарната защита, помагайки на астрономите да откриват астероиди и комети, които се намират в обсег от 48 милиона километра от земната орбита.

Към настоящия момент стартът на мисията е планиран за първата половина на 2026 г.

"NEO Surveyor ще ускори темповете, с които НАСА е в състояние да намира астероиди и комети, които биха могли да представляват опасност за Земята. Той е проектиран да открие 90 процента от астероидите с размер 140 метра или по-големи в рамките на десетилетие след изстрелването", се посочва в изявлението, направено от Майк Кели, един от учените, които стоят зад проекта.

"Всяка нощ астрономите по цял свят усърдно използват наземни оптични телескопи, за да откриват нови близкоземни обекти, да характеризират формата и размера им и да потвърждават, че те не представляват заплаха за нас", казва Кели Фаст, мениджър на програмата на НАСА за наблюдение на близкоземни обекти.

"Тези телескопи са в състояние да търсят близкоземни обекти само в нощното небе. NEO Surveyor ще позволи наблюденията да продължат и през деня и през нощта, като по-специално те ще бъдат насочени към региони, където могат да бъдат открити потенциално опасни обекти", допълва Фаст.

Способността да се откриват и характеризират потенциално опасни близкоземни обекти улеснява астрономите в проследяването им. Към настоящия момент се смята, че няма известни заплахи за Земята от подобни обекти през следващия век. Неизвестни близкоземни обекти обаче могат да доведат до непредсказуеми събития като падането на метеорита в Челябинск, Русия, през 2013 г.

Телескопът NEO Surveyor ще използва инфрачервени сензори, които могат да помогнат на астрономите да откриват подобни обекти - дори такива, които се приближават към Земята през деня от посоката на Слънцето. Това не е възможно чрез използването на наземни обсерватории, обяснява Ейми Мейнзър от университета на Аризона.

"Смятаме, че има около 25 000 близкоземни обекта, които са достатъчно големи, за да унищожат район като Южна Калифорния. Искаме да открием както тях, така и възможно най-много по-малки обекти", допълва Мейнзър.

Космическият телескоп NEO Surveyor може да търси астероиди, като усеща топлината, която те излъчват в инфрачервена светлина. Получената информация ще помогне на астрономите да откриват позицията, движението и размера на близкоземните обекти. Телескопът ще следва орбита, която го извежда отвъд Луната. Тази позиция ще му позволи да сканира небето и да се фокусира върху области близо до Слънцето, където могат да бъдат засечени астероиди с орбити, които ги доближават до Земята.

Астероидите и кометите, приближаващи към нашата планета, се загряват от Слънцето и отделят топлина, която мисията NEO Surveyor може да долови.

"Дори астероиди, тъмни като парче въглен, няма да могат да се скрият от нашите инфрачервени очи. С NEO Surveyor искаме да забележим потенциално опасни близкоземни обекти, когато са на години до десетилетия от възможен сблъсък. Идеята е да осигурим възможно най-много време за реагиране", обясняват учените.