Изследователи от Масачузетския технологичен институт и няколко други научни институции се похвалиха, че техният компактен термоядрен реактор на име SPARC би трябвало да работи - поне на теория.

Става въпрос за експериментален реактор, работещ чрез термоядрен синтез - процес, при който атомите на по-леки елементи се обединяват в по-тежки. Това е точно обратното на съществуващите днес атомни централи, които работят на принципа на ядрения разпад.

В момента редица страни по света тестват или подготвят за тестове свои реактори, базирани на синтез, а залогът е възможността за производство на неограничена електроенергия по абсолютно екологично чист начин.

Екипът от MIT твърди в поредица от научни статии, че по време на етапите на планиране не са се появили неочаквани пречки или изненади. С други думи, изследването потвърждава, че дизайнът, по който се работи, вероятно е ефективен.

SPARC, един от най-големите по рода си проекти, финансирани от частния сектор, би бил първия реактор с "горяща плазма", който слива водородни изотопи, за да образува хелий, без да е необходима друга енергия.

Благодарение на напредъка си, екипът се надява да постигне същата производителност като далеч по-големите реактори, като например ITER (Международния термоядрен експериментален реактор), чието сглобяването започна през юли.