С тържествената празнична вечер ще се отбележи 40-та годишнина от космическия полет на първия български космонавт Георги Иванов, съобщиха от Руския културно-информационен център (РКИЦ).

Честването ще се състои в Голямата зала на РКИЦ на 11 април от 18.30 часа.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в град Ловеч. Като ученик той се занимава в парашутна секция. Завършил е военното училище в град Долна Митрополия през 1964 година, специалност - летец-инженер, пилот първа класа. Бил е командир на ескадрила. На 1 март 1978 година Георги Иванов е избран в групата за подготовка на космонавти по програмата "Интеркосмос 2".

На 10 април 1979 година излита в космоса с кораба "Съюз 33" с Николай Рукавишников. По време на полета отказват основният и резервният двигател, слизането на Земята преминава по балистична траектория, в режим на свободно падане, с голямо претоварване. Полетът продължава 1 ден, 23 часа и 1 мин.

През 1979 година Георги Иванов е удостоен със званието Герой на Съветския Съюз и Герой на Народна Република България. Завършва службата си със звание генерал-лейтенант. Член е на Международната асоциация на участниците в космически полети.

В тържествената проява ще участват водещи български учени, работещи в областта на авиацията и космонавтиката, летци, делегация на космонавти от Руската Федерация и обществени дейци.