Астрономите откриха червен гигант в нашата галактика, който се е родил само няколкостотин милиона години след Големия взрив. Става дума за звездата SMSS J160540.18-144323.1. Тя се намира на 35 000 светлинни години от нас и има нива на желязо 1,5 милиона пъти по-ниски от тези на Слънцето.

Астрономът Томас Нордландер от Австралийския национален университет разкрива, че звездата се е образувала само няколкостотин милиона години след Големия взрив.

Първите звезди са съставени предимно от водород и хелий. Те са много масивни, много горещи и много краткотрайни. Едва след избухването им във Вселената се разнасят по-тежките елементи като желязо и силиций, които са синтезирани в ядрата им.

Звездата SMSS J160540.18-144323.1 е от следващото поколение звезди във Вселената. Тя е към края на жизнения си цикъл, а учените смятат, че могат да разберат много за първите звезди, като я изучат.

Астрономите коментират, че докато в млечния ни път има много малко количество стари звезди, то повечето като Слънцето са от порядъка на 100-поколение, създадени след Големия взрив. Именно голямото разнообразие от химични материали в тези звезди съдейства за появата на планети, като Земята, които са годни за живот.