Професорът от Държавния университет в Аризона Клаус Лакнър се застъпи за създаването на механични дървета, които да улавят CO2 директно от въздуха и да предотвратят изменението на климата.

"Механичните дървета са високи вертикални колони от дискове, покрити с химическа смола, около пет фута в диаметър, с дисковете на около два инча един от друг. Повърхностите на дисковете абсорбира CO2. След около 20 минути те са "пълни" и потъват в буре отдолу. С водна пара CO2 ще се освободи в затворена среда", разкрива идеята си Лакнър пред Inverse.

Министерството на енергетиката на САЩ са дали 2,5 милиона долара на учения, за да разработи своята технология. С парите Лакнър планира да отвори три ферми, които могат да поемат 1000 тона CO2 на ден. Според Inverse първата от тези ферми ще отвори врати през април тази година. 

Скептиците обаче споделят, че всички технологии за изсмукване на СО2 от въздуха страдат от един съществен недостатък - те имат нужда от електрическа енергия.

Според еколозите за 2,5 милиона долара може да се извърши доста мащабно залесяване. Наред с това е добре да се помисли за повече дървета по улиците и в градска среда. Освен да пречистват въздуха, те помагат за по-нормалните температури в градовете.