Учени са успели да възпроизведат атмосферата на една от най-загадъчните луни в Слънчевата система - Титан. Както е известно, това е най-големият естествен спътник на планетата Сатурн.

Вижте как изглежда Титан >> >> >>

Още по-любопитно е, че изследователите са пресъздали химическия състав на небесното тяло в малки стъкленици. Екипът представи резултатите си на есенното заседание на Американското химическо общество (ACS) миналата седмица.

"Нашето изследване разкри много информация за ледените структури, които преди това бяха непознати". Това коментира Томче Рунчевски, асистент по химия в Южния методистки университет и водещ автор на изследването.

Рунчевски и неговият екип са направили няколко интересни открития. Например, две молекули, които обикновено се срещат на Титан - ацетонитрил и пропионитрил - се комбинират в кристална форма под въздействие на ниските температури там.

Тези и други прозрения, събрани от учените, със сигурност ще помогнат на бъдещите мисии на НАСА за изследване на Титан, заедно с подобни експедиции до спътника Европа. Това също ще ни помогне да разберем по-добре още една интересна част от нашата Слънчева система.