Земята се върти необичайно бързо, съобщава The Telegraph. Сега планетата завършва въртенето си за 1.4602 милисекунди по-малко от обичайните 86.400 секунди.

Скоростта на въртене на Земята варира постоянно поради сложното движение на разтопеното ядро, океаните и атмосферата, както и ефекта на небесните тела като Луната.

Триенето на приливите и отливите и промяната в разстоянието между Земята и Луната водят до ежедневни вариации в скоростта на въртене на планетата по оста й. Дори снегът, който се натрупва в планините и се топи през лятото, може повлияе на продължителността на деня, добавят учените.

19 юли 2020 г. е записан като най-краткият ден, откакто започват записите през 60-те години, след като са разработени изключително точни атомни часовници и е сравнена дължината на стандартния ден с неподвижни звезди в небето.

Според The ​​Telegraph предишният най-кратък ден през 2005 г. е бил бит цели 28 пъти през 2020 г., а 2021 се очаква да бъде най-бързата година досега, като средният ден преминава с 0,5 милисекунди по-бързо от обикновено.

Планетата ускорява и скоро може да се наложи отрицателна високосна секунда.

"Със сигурност Земята се върти по-бързо от всякога през последните 50 години", казва ученият Питър Уибърли, старши изследовател в групата за време и честота на Националната физическа лаборатория, добавяйки, че "е напълно възможно да се въведе отрицателна високосна година с един ден по-малко, ако скоростта на въртене на Земята се увеличи допълнително, но е твърде рано да се каже дали това е вероятно да се случи".