САЩ и още 7 страни подписаха споразумения за установяване на правила за космически изследвания, съобщи НАСА, цитирана от ДПА.

Споразуменията "Артемида", носещи името на американската космическа програма за изпращане на астронавти на Луната до 2024 г., бяха подписани от Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Люксембург, Италия и Обединените арабски емирства.

Чрез "Артемида" НАСА цели да установи устойчиви правила за изследване на лунната повърхност до 2028 г., като стъпка към изпращането на първата човешка мисия до Марс.

Принципите се отнасят до извършването на безопасни операции, употребата на космическите ресурси, намаляването на орбиталните отломки и обмена на научни данни.

Името на Люксембург изпъква, но страната е известна едновременно като данъчно убежище и като амбициозна страна, целяща да извлича ресурси от астероиди и дори от Луната.

През 2017 година пapлaмeнтът нa Люĸceмбypг пpиe зaĸoн зa дoбивaнeтo нa pecypcи oт космически обекти, според който ĸoмпaниитe пpитeжaвaт тoвa, ĸoeтo извлeĸaт.

Големи космически сили като Китай и Русия не са сред страните, подписали споразуменията. Възможно е в бъдеще Пекин и Москва да подпишат собствен съюз, макар за сега да няма такива индикации. Сигурно е обаче, че Русия вече не е втора космическа сила, тъй като е изпреварена от Китай. Всъщност страни като Индия, ОАЕ, Япония и Израел  могат да се похвалят със собствени мисии в далечния космос - нещо, което Москва не е извършвала самостоятелно от десетилетие.

Експертите коментират, че геополитиката на практика вече излиза извън земната орбита.