САЩ издадоха входна виза на руския космонавт Николай Чуб, за да може той да премине обучение в космическия център "Линдън Джонсън" в Хюстън, съобщи ТАСС, като цитира Роскосмос.

Преди дни ТАСС писа, че американските власти не са издали разрешително на Чуб, който трябва да лети за мисия на Международната космическа станция (МКС) през пролетта на 2023 г. От Роскосмос тогава обявиха, че не са посочени мотиви за отказа на входната виза.

Обичайна практика е преди полет астронавти от други страни преминават подготовка в Звездното градче, където се запознават с руските части на Международната космическа станция (МКС), а космонавти на Роскосмос - в центъра "Линдън Джонсън" в Хюстън за запознаване с американския сегмент на съоръжението.

Американска входна виза е получила и Анна Кикина, която е единствената жена в руския отряд на космонавтите, обявиха от Роскосмос. Тя трябва да участва в мисия, планирана за есента.

Николай Чуб е член на дублиращия екипаж на експедиция МКС-68, чийто полет е подготвян за септември т.г. с кораба "Союз МС-22". Той е и в основния екипаж на мисия МКС-69, планирана за пролетта на следващата година