Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин определи като опасен прецедент отказа на САЩ да издадат виза на руския космонавт Николай Чуб, предаде ДПА.

"Това е опасен прецедент за сътрудничеството на Международната космическа станция МКС", написа Рогозин вчера в "Телеграм".

Москва винаги е издавала визи на американски космонавти, подчерта той, като призова НАСА да се намеси и изрази пред радио "Ехото на Москва" надежда, че случилото се е недоразумение.

Чуб е трябвало да се подготви за полет до МКС заедно с космонавти от Космическия център "Джонсън", което е стандартна процедура преди мисия. 

Обикновено преди полет астронавти от други страни преминават подготовка в Звездното градче, където се запознават с руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), а руските космонавти - в космическия център "Джонсън" в Хюстън за запознаване с американския сегмент. 

Николай Чуб е член на дублиращия екипаж на експедиция МКС-68, чийто полет е планиран за септември 2022 г. с кораба "Союз МС-22". Той е и в основния екипаж на мисия МКС-69, планирана за пролетта на следващата година.