Китайски изследователи казват, че са разработили нов инструмент за редактиране на гени, който е по-ефективен и по-безопасен, тъй като не променя трайно генома, пише South China Morning Post.

Учени от Китайската академия на науките споделят, че новият инструмент използва за своя база CRISPR технологията.

Най-широко използваната система за генетични модификации е свързана с употребата на протеин-9 (Cas9), свързан с CRISPR, той позволява сръвнително точното модифициране на генома.

Новият подход на китайските учени използва ензима Cas13, който е насочен към РНК. Смята се, че техниката е по-безопасна, тъй като РНК са преходни молекули, които съществуват в клетката само за ограничен период от време и не са интегрирани в генома.

"В сравнение с техниките за редактиране на ДНК, системата за редактиране на ген Cas13 е по-безопасна и ефектите са по-контролируеми и краткотрайни", твърди Янг Хуей, водещ автор на изследването.

"CRISPR-Cas9 и базираните на Cas9 инструменти за редактиране на гени са добре защитени от патенти. Други компании нямат шанс да ги развият", каза той пред Bioworld.

"Системите CRISPR-Cas13 са по-специфични и прецизни, така че имат по-широк обхват на приложение", допълва ученият.

В проучване, публикувано в рецензираното списание Nature Biotechnology миналата седмица, Янг и колеги пишат, че са проектирали система за откриване на страничните ефекти на Cas13 в клетките на бозайници и след това са я използвали, за да проектират голям брой варианти.

Досега базираните на Cas13 системи можеха да разградят както целевите, така и нецелевите РНК на случаен принцип. Това затруднява проектирането на експерименти и интерпретирането на резултатите при използване на Cas13. Китайците обаче са успели да прескочат това препятствие.

"Накратко, нашата система с Cas13 е с минимален страничен ефект и се очаква тя да бъдат по-конкурентоспособна за in vivo редактиране на РНК и бъдещи терапевтични приложения", заключават авторите в проучването.