Шоколадът подобрява мозъчната функция | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Шоколадът подобрява мозъчната функция
EPA/БГНЕС

Шоколадът подобрява мозъчната функция

Учените са открили, че редовната консумация на шоколад подобрява способностите на мозъка.

7 151
Ново проучване, публикувано в журнала Appetite, установява, че редовната консумация на шоколад се свързва с по-добри когнитивни функции, пише The Telegraph, цитиран от Фокус.

Изследователи са анализирали данни, събрани при предишно проучване на връзката между диетата и риска от кардиоваскуларни заболявания.

В рамките на проучването конгнитивната функция на участниците от град Сиракуза, американския щат Ню Йорк, е била оценена чрез серия от тестове.

Екипът е установил ясна зависимост между по-честата консумация на шоколад и по-доброто справяне с тестовете.

Според изследователите е възможно честата консумация на шоколад да “защитава срещу нормалното, свързано с остаряването влошаване на умствените способности”.

Учените изтъкват още, че в миналото шоколадът се е използвал за намаляване на повишена температура, лечение на стомашно-чревни разстройства при деца, подсилване на сексуалната функция, намаляване на “женски оплаквания”, увеличаване на кърма, подобряване на съня и др.

Днес разполагаме с научни аргументи, че шоколадът е полезен за сърцето и циркулацията на кръвта, че намалява риска от удар, понижава холестерола и защитава кожата от слънчеви увреждания.

Едно от изследванията дори установява, че шоколадът може да помогне за намаляване на телесното тегло.

Според невролога Уил Коувър малко парче качествен шоколад, разтопено върху езика 20 минути преди хранене предизвиква производството на хормони в мозъка, които изпращат сигнал за ситост и намаляват количеството храна, която бихме приели.

Завършването на храненето с парченце шоколад пък би могло да намали нуждата от междинни хранения.

Ключовото словосъчетание в изследванията на учените е "качествен шоколад", а не за вариантите му с по-малко какао и повече заместители и соев лицетин.

Соевият лицетин
в частност едва ли може да бъде наречен полезен, въпреки че лицетинът сам по себе си има полезни свойства.

Соевият лицетин масово се произвежда от генно модифицирана соя, а освен това той съдържа фитоестрогени, които могат да доведат до хормонален дисбаланс. Соята влияе зле и на работата на щитовидната жлеза и може да блокира абсорбирнето на важни за организма минерали.

Шоколадовата индустрия използва своевия лицетин, защото той съкращава времето на производство и удължава годността на продукта.

На пазара съществуват и алтернативи - малка част от компаниите не използват соев лицетин или не прекаляват с него, а друга част от тях използват слънчогледов лицетин.

Слънчогледовият лицетин се извлича не по химичен път, а чрез студено пресоване, няма фитоестрогени и следователно не може да доведе до хормонален дисбаланс. Освен това той съдържа антиоксиданти,помага при разстройства на нервната система и подпомага по-добрия сън.

Трудност за компаниите е, че индустриалната какаова маса предлагана на пазара съдържа соев лецитин.

В последните години соята се добавя в почти всички индустриални хранителни продукти, което води до поемане от хората на огромно количество от продукта, който в повечето случай има рафиниран и ГМО произход.

Съществуват опасения, че в бъдеще качеството на шоколада ще падне, а цената му ще се вдигне, тъй като консумацията му се увеличава, но климатичните промени могат да повлияят пагубно в дългосрочен план върху реколтите от какао.
Шоколадът подобрява мозъчната функция

Шоколадът подобрява мозъчната функция

Учените са открили, че редовната консумация на шоколад подобрява способностите на мозъка.

7 151 EPA/БГНЕС
Ново проучване, публикувано в журнала Appetite, установява, че редовната консумация на шоколад се свързва с по-добри когнитивни функции, пише The Telegraph, цитиран от Фокус.

Изследователи са анализирали данни, събрани при предишно проучване на връзката между диетата и риска от кардиоваскуларни заболявания.

В рамките на проучването конгнитивната функция на участниците от град Сиракуза, американския щат Ню Йорк, е била оценена чрез серия от тестове.

Екипът е установил ясна зависимост между по-честата консумация на шоколад и по-доброто справяне с тестовете.

Според изследователите е възможно честата консумация на шоколад да “защитава срещу нормалното, свързано с остаряването влошаване на умствените способности”.

Учените изтъкват още, че в миналото шоколадът се е използвал за намаляване на повишена температура, лечение на стомашно-чревни разстройства при деца, подсилване на сексуалната функция, намаляване на “женски оплаквания”, увеличаване на кърма, подобряване на съня и др.

Днес разполагаме с научни аргументи, че шоколадът е полезен за сърцето и циркулацията на кръвта, че намалява риска от удар, понижава холестерола и защитава кожата от слънчеви увреждания.

Едно от изследванията дори установява, че шоколадът може да помогне за намаляване на телесното тегло.

Според невролога Уил Коувър малко парче качествен шоколад, разтопено върху езика 20 минути преди хранене предизвиква производството на хормони в мозъка, които изпращат сигнал за ситост и намаляват количеството храна, която бихме приели.

Завършването на храненето с парченце шоколад пък би могло да намали нуждата от междинни хранения.

Ключовото словосъчетание в изследванията на учените е "качествен шоколад", а не за вариантите му с по-малко какао и повече заместители и соев лицетин.

Соевият лицетин
в частност едва ли може да бъде наречен полезен, въпреки че лицетинът сам по себе си има полезни свойства.

Соевият лицетин масово се произвежда от генно модифицирана соя, а освен това той съдържа фитоестрогени, които могат да доведат до хормонален дисбаланс. Соята влияе зле и на работата на щитовидната жлеза и може да блокира абсорбирнето на важни за организма минерали.

Шоколадовата индустрия използва своевия лицетин, защото той съкращава времето на производство и удължава годността на продукта.

На пазара съществуват и алтернативи - малка част от компаниите не използват соев лицетин или не прекаляват с него, а друга част от тях използват слънчогледов лицетин.

Слънчогледовият лицетин се извлича не по химичен път, а чрез студено пресоване, няма фитоестрогени и следователно не може да доведе до хормонален дисбаланс. Освен това той съдържа антиоксиданти,помага при разстройства на нервната система и подпомага по-добрия сън.

Трудност за компаниите е, че индустриалната какаова маса предлагана на пазара съдържа соев лецитин.

В последните години соята се добавя в почти всички индустриални хранителни продукти, което води до поемане от хората на огромно количество от продукта, който в повечето случай има рафиниран и ГМО произход.

Съществуват опасения, че в бъдеще качеството на шоколада ще падне, а цената му ще се вдигне, тъй като консумацията му се увеличава, но климатичните промени могат да повлияят пагубно в дългосрочен план върху реколтите от какао.