Всички знаем, че животът на Земята е зависим от Слънцето, но какво точно знаем за него. От в. "Дейли експрес" и БТА са решили да ни припомнят някои любопитни факти.

- Земята се движи около Слънцето в елипсовидна орбита. В най-близката точка от нея - перихелий, планетата се намира на около 147,1 милиона километра от централната звезда. В най-отдалечената й точка - афелий в началото на юли, разстоянието е около 152,1 милиона километра.

- Слънцето съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система.

- Диаметърът на Слънцето е над сто пъти по-голям от земния.

- Слънцето орбитира около центъра на галактиката Млечен път. За едно негово завъртане около галактичния център са необходими около 250 милиона години. Орбиталната скорост на Слънцето е около 225 километра в секунда.

- Смята се, че температурата на слънчевата повърхност е между 5000 и 6000 градуса Целзий, докато тази във вътрешността му достига до 15 000 градуса Целзий.

- Топлината на Слънцето се дължи на превръщането водородни атоми в хелий в процес, известен като термоядрен синтез.

- Очаква се Слънцето да изчерпа запасите си от водород след около пет милиарда години.

- Слънцето е класифицирано като звезда от тип жълто джудже. В края на жизнения си път то ще стане по-голямо и по-ярко, превръщайки се първо в червен гигант, а след това в бяло джудже. Когато стане червен гигант, Слънцето ще "погълне" Меркурий, Венера и Земята.