След като наблюдавали свръхмасивната черна дупка в съзвездие Секстант учените стигнали до извода, че тези обекти са способни не само да поглъщат звезди и да "задушават" галактики, а и да формират нови светила в съседни галактики, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира публикация в сайта на рентгеновата орбитална обсерватория "Чандра".

"За пръв път проследихме как една и съща свръхмасивна черна дупка повишава звездообразуването едновременно в няколко галактики. Удивителното в случая е, че свръхмасивните черни дупки, разположени в един звезден куп, влияят на живота на други галактики, отстоящи от тях на трилиони километри", заявява в сайта на "Чандра" Роберто Джили, астроном от Националния астрофизически институт на Италия в град Болоня.

Астрономите със сигурност твърдят, че в ядрата на всички големи галактики има минимум по една свръхмасивна черна дупка.

Тези космически тежкоатлети непрекъснато поглъщат окръжващото ги вещество, като изхвърлят част от него в междугалактическото пространство под формата на плазмен сноп. Те нагряват студените облаци от прах и водород в които обикновено се зараждат звездите и ги изхвърлят извън пределите на галактиката. По тази причина близо половината от галактиките в обозримата Вселена се считат за "живи трупове" заради "задушаващото" въздействие на черните дупки. В тях нови звезди фактически не се зараждат.

Но при най-новите наблюдение в съзвездието Секстант, разположено на 10 милиарда светлинни години от Земята се оказало, че свръхмасивните черни дупки влияят на звездообразуването на съседни галактики, където образуването на нови звезди се е повишило между 2 и 5 пъти.