"Ако не научим уроците на изчезналите извънземни цивилизации, ще последваме тяхната съдба", заявява Ави Льоб, председател на Департамента по астрономия в Харвард, предава Space.

Изглежда нашата цивилизация се движи по опасен път. Имаме оръжия, с които можем да се самоунищожим многократно, променяме климата на Земята - без да се интересуваме от последствията. Подобно поведение може да е довело до гибелта на напреднали извънземни раси, заключва учения.

Противоречието между голямата вероятност за съществуване на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива цивилизации, се нарича "Парадоксът на Ферми". Според Ави Льоб причината за това може да е самоунищожителното поведение.

"Ако съдим по начинът, по който се държим ние, то извънземните цивилизации може да са краткотрайно явление. Те мислят краткосрочно, имат ограничени хоризонти, което в крайна сметка води до гибелта им", заявява Льоб по време на разговор на среща озаглавена "Хора на Марс" във Вашингтон.

Снимка: Wikimedia

Според ученият е важно да не ограничаваме търсенето си на екзопланети в някакъв тесен спектър. Необходимо е да се проверява за маркери на технологични или ядрени катастрофи, които могат да са подсказка за наличието на изчезнала извънземна цивилизация.

"Надявам се, че намирането на мъртви цивилизации ще ни вдъхнови да се държим по-добре и да действаме единно", завършва Льоб.

Ученият от Харвард се прочу в началото на годината, когато заяви, че междузвездният обект Оумуамуа, който премина през Слънчевата система, може да е извънземна сонда. Докладът му обаче не бе приет от широката научна общност. Оумуамуа бе определен за нещо средно между комета и астероид.